Jakie informacje zawierają etykiety produktów spożywczych?
Na etykietach spożywczych znajdziemy wszystkie niezbędne informacje dotyczące produktu, do których zalicza się m.in. jego skład i data ważności. Z roku na rok coraz więcej osób wnikliwie czyta znajdujące się na nich informacje.
Informacje znajdujące się na etykiecie
Etykietowanie produktów jest odpowiedzialnym zajęciem, podczas wykonywania którego nie mogą pojawić się błędy. Najbardziej widoczną informacją znajdującą się na etykiecie jest nazwa produktu. Klient sklepu spożywczego, biorąc do ręki daną rzecz, musi wiedzieć, z czym konkretnie ma do czynienia. Co ciekawe, nie może być to wyłącznie nazwa wymyślona przez producenta. Musi dokładnie wskazywać, czym jest dana rzecz np. sok pomidorowy. Obowiązkowo na etykiecie powinien znaleźć się wykaz składników.
Tu warto wspomnieć o pewnej zasadzie funkcjonującej w branży spożywczej – składnik, którego jest najwięcej, niemal zawsze występuje na samym początku. Np. pierwszym składnikiem wchodzącym w skład ciasta zazwyczaj jest mąka. Co ciekawe, nie jest wskazane, by używać tu nazwy „skład” lecz „składniki”. Zasada ta jednak nie funkcjonuje w przypadku produktów, które nie zawierają dodatkowych składników.
Oprócz wyżej wymienionych danych na etykiecie przedmiotu powinien znaleźć się termin przydatności do spożycia. Nazwy tej używa się w sytuacji, gdy sprzedawany produkt szybko się psuje pod wpływem czynników atmosferycznych i tym samym stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Z kolei, jeżeli spożycie danego produkt po przekroczeniu daty minimalnej trwałości nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego życia, to wówczas umieszcza się informację „najlepiej spożyć przed końcem”.
Jak powstają etykiety spożywcze?
Etykiety spożywczy, które fachowo nazywają się etykietami samoprzylepnymi, drukuje się na papierze lub folii. Pod spodem znajduje się warstwa zabezpieczająca i klej – przed nałożeniem etykiety na produkt warstwę ochronną odrywa się od etykiety. Korzystają z niej głównie producenci z branży spożywczej. Przyklejana jest m.in. na butelki z alkoholem czy kosmetyki. Technika wykonania etykiety, jej kształt czy kolor zależy od wymogów producenta, który zdecydował się na etykietowanie produktów. Warszawa czy każde inne większe miasto oferują szeroki wybór firm, które się tym zajmują.
Do czego służą etykiety i na co zwracać uwagę podczas czytania ich?
Etykiety pełnią funkcję ostrzegawczą. Dzięki nim konsument może dowiedzieć się, jakie składniki znajdują się w danym produkcie i tym samym dokonać świadomego wyboru. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, gdy np. z powodów zdrowotnych nie może spożywać pewnych składników. Dlatego też, producenci żywności muszą umieszczać etykiety czytelne, nieścieralne i zintegrowane z opakowaniem. W przeciwnym wypadku konsument mógłby zostać wprowadzony w błąd.
Podczas czytania składu danego produktu w pierwszej kolejności warto zacząć od zwrócenia uwagi na wszystkie „E”. Są to różne dodatki, które naturalnie nie występują w danej rzeczy, czyli: słodziki, barwniki, konserwanty i wzmacniacze smakowe, spulchniacze itp. Aby dowiedzieć się, czym konkretnie jest dany składnik, należy zwrócić uwagę na znajdujące się obok niego trzy cyfry. To właśnie one informują, do której kategorii zaliczany jest składnik.