Najlepsza witamina świata
Witamina C jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych w całej palecie innych ważnych dla organizmu składników. Najczęściej sięgamy po nią w okresach jesienno-zimowych, kiedy przeziębienie lub grypa zbierają swoje żniwo. Historia jednak pokazuje, że niedobory tej cennej witaminy w diecie mogą prowadzić do groźnych i nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet śmierci. Wiele wieków temu to właśnie szkorbut był niezwykle poważną chorobą. Obecnie przy odpowiednio zbilansowanej diecie bogatej w owoce i warzywa teoretycznie nie potrzebujemy suplementacji witaminą C. Zdarzają się jednak okresy lub też problemy, kiedy warto sięgnąć po preparaty i to te naturalne, najlepszej jakości.
- Dla zdrowia i urody
- Sięgaj po sprawdzone preparaty
- Źródła naturalnej witaminy C
Dla zdrowia i urody
Witamina C to doskonały preparat wspierający odporność organizmu. Dzięki dodatkowi naturalnych bioflawonoidów jest lepiej przyswajalna i wykazuje przedłużone działanie. Naturalna witamina C jest szczególnie polecana w okresach zwiększonej zachorowalności i jest doskonałym rozwiązaniem na przeziębienie. Poza tym ten naturalny przeciwutleniacz wspomaga produkcję kolagenu i odpowiada za wygląd i kondycję tkanek, stawów oraz kości. Wspomaga regenerację mięśni po intensywnym treningu fizycznym.
Sięgaj po sprawdzone preparaty
Preparaty z naturalną witaminą C jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ona potrzebna do metabolizmu aminokwasów oraz przyswajania składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy żelazo. Naturalna witamina C chroni organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Poza tym suplementy diety pomagają w różnych dolegliwościach układu pokarmowego i oddechowego.
Źródła naturalnej witaminy C
Witamina C naturalnie występuje przede wszystkim w roślinach. Nie znajdziemy jej w produktach pochodzenia zwierzęcego czy też zbożach. Najczęściej kwas askorbinowy kojarzy nam się z cytryną i nic w tym dziwnego, bo ten owoc zawiera jej naprawdę dużo. Są jednak takie rośliny, w których znajduje się jeszcze więcej witaminy C. Warto pamiętać, że jest ona wysoko przyswajalna, ale najlepiej spożywać ją w naturalnej formie. Oczywiście zawartość witaminy C w poszczególnych owocach i warzywach będzie zależna od wielu różnych czynników takich jak na przykład strefy klimatycznej, sposobu przechowywania i transportowania. Wśród owoców liderem, jeśli chodzi o ilość kwasu l-askorbinowego, jest acerola. Poza tym warto sięgać po dziką różę, rokitnik, czarną porzeczkę czy też paprykę i wiele innych warzyw i owoców, które zapewniają również wysoką przyswajalność. Dostępne naturalne suplementy diety zawierają różne ilości witaminy C w jednej tabletce i bez problemu można dobrać odpowiednią dawkę do potrzeb.